Han vill ge oss en bild av vilka vi är

Böcker Artikeln publicerades

Aggressiv enstöring eller hypersocial? Lasse Berg är mannen som fått oss att omvärdera människans natur. I kväll kommer han till Kulturhuset i Borås tillsammans med Pooneh Rohi.

Pooneh Rohi är doktorand i lingvistik och författare. Hon debuterade i år med romanen Araben, om två iranska invandrare anpassar sig till Sverige - om hur det är att flytta till ett nytt land och bli ett med det.
Lasse Berg ser mänsklig förändring ur ett perspektiv på miljontals år. Med avstamp i Afrika och ett ursprungligt jägarfolk har han forskat och skrivit om människans ursprung. Om hur människan blev människa. Om hur vi bytte tillvaro, och vad som hänt med våra drömmar om det goda livet i dagens värld.

– Haha, det är undertitlarna på mina tre böcker om Kalahari.

Hur har det gått för dina böcker?

– Fullständigt otroligt, i alla fall för mig. Den första boken trodde jag att kanske tusen personer ville läsa. Den har sålt i 100 000 exemplar.

Under de 15 år som Lasse Berg arbetat med böckerna har det också skett stora förändringar:

– Det har kommit så mycket ny kunskap, om vilka vi är, varifrån vi kommer och hur vi har gjort framsteg. Det är genetiker, hjärnforskare och fantastiska nya fossil som gör att vi vet mer om människans egenskaper.

Vad är människans främsta drivkraft? Synen på det har förändrats.

– Det var lätt direkt efter andra världskriget att tro på mänsklig aggression och revirhävdande, att det orsakade krig. Men den nya insikten är att vi är extremt sociala, att vi klarar oss bäst i grupp. Vi springer inte fort, vi kan inte bitas eller slåss bra. Man kan tänka sig 30 små människor mot en sabeltandad tiger. Det skulle aldrig ha gått att klara ensam, det var bara om vi kastade sten tillsammans och skrek som vi klarade oss.

Människan är social. Det ligger inte nödvändigtvis i våra gener att skapa krig, menar Lasse Berg:

– Det är politik och ekonomi som skapar krig.

Så du har fått en aha-upplevelse under ditt arbete. Vet du exakt när?

– Ja. Det var när jag besökte en utgrävning i Sydafrika av paleontologen Ron Clarke. Han satt bredvid ett kranium som var tre miljoner år gammalt - och jag insåg att de hade samma leende. Samma korta trubbiga hörntänder, som är typiskt för en fredlig ras. Det visade sig att andra forskare just arbetade med samma teori.

Kommer du med någon ny bok?

– Jag har ju sagt att trilogin är avslutad. Men det kommer en ny bok i maj, en sammanfattning av denna evolutionsexpedition. Samma fotograf har varit med mig mycket i Afrika, så detta blir en fotobok.