Annons
Nyheter

Borås Öfwre - en kärleksfull hyllning

Det byggs mycket nytt i Borås just nu och såväl invånare som utsocknes har noterat att stadens centrala delar har blommat upp och blivit bra mycket trivsammare tack vare alla satsningar under senare år.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2012
Skaraborgsvägen med Borås Öfwre station till vänster. Bilden tagen 1916 av Gustaf Nilsson. Källa: Borås Stadsarkiv.
Skaraborgsvägen med Borås Öfwre station till vänster. Bilden tagen 1916 av Gustaf Nilsson. Källa: Borås Stadsarkiv.Foto: 

Men lyckligtvis är det inte bara nybyggnation som prioriteras - den stora rivningsvågen tycks vara förbi och även gammal bebyggelse får finnas kvar och bidra till mångfalden i stadsmiljön.

En byggnad som märkligt nog klarade sig undan rivning på 1970-talet var Borås Övre, den gamla stationsbyggnaden vid Skaraborgsvägen, då starkt förslummad. Det var stadens första järnvägsstation, invigd av kung Karl XV under stor pompa och ståt sommaren 1863, samtidigt som järnvägen mellan Borås och Herrljunga blev färdig.

Annons

Men redan 1894, då anknytningen till Göteborg var klar, byggdes den nuvarande stationen och tog över rollen som huvudstation. Borås Övre fungerade sedan enbart som hållplats, och 1968 stoppade det sista persontåget vid perrongen. Efter det fick stationshuset mer eller mindre förfalla och var på 70-talet så anskrämligt att det orsakade arga insändare och man började fundera på att riva det i samband med bygget av Kungsleden.

Så blev det emellertid inte, den gamla stationsbyggnaden räddades, blev i olika omgångar renoverad och strålar nu med något av sin forna glans - ett smycke för staden i stället för ett pinsamt slumområde. Den har också fått en vacker och kärleksfull hyllning i Boken om Borås Öfwre Station, där Emma Barrstrand berättar hela historien om denna förvandling och om alla eldsjälar som ligger bakom den.

Boken är utformad som ett gammaldags fotoalbum i en mycket tilltalande och väl genomtänkt layout. Man får alla fakta och årtal pedagogiskt serverade, tillsammans med många bilder från förra sekelskiftets Borås, intressanta kulturhistoriska noteringar och intervjuer med personer som i en eller annan form haft anknytning till den gamla stationsbyggnaden. Emma Barrstrand har gjort ett gott research-arbete och en namnlista visar att hon haft hjälp av många kända boråsare.

Andra hälften av boken dokumenterar i text, foton och ritningar den senaste, mycket genomgripande renoveringen som påbörjades 2007 när stationsbyggnaden köptes av Micael Barrstrand, vd för koncernen Hydria Invest i Borås. Då hade den sedan 1970-talet använts som kontor och så blir det även i fortsättningen. 2009 blev renoveringen klar, och nu är entrén som förr vänd ut mot gatan, med den borttagna stentrappan återskapad i röd granit från Vänga.

De gamla fönstren har återanvänts och hela exteriören har så mycket som möjligt återförts till sitt ursprungliga utseende. Förutom färgen - den uppkäftigt kycklinggula som fått vara kvar sen förra renoveringen på 1970-talet. Och det tycker jag är helt riktigt, den är också en del av husets historia och lyser som en glad fanfar mot den gråtrista Skaraborgsvägen, där byggnaderna mittemot nu rivs för att lämna plats åt det nya Simonsland.

Inger Landström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons