Arnold var aldrig ens i närheten lika hård...

Topp Tio 1991

Måndag 29 sep 2008, 13:41

Ny vecka, nya utsikter och en ny lista.
Här hittar vi bland annat tidernas bäste actionregissör, en paranoid Kevin Costner och två stenhårda brudar som när de inte spränger svinaktiga mäns bensinfyllda lastbilar väljer att lämna jordelivet med en smäll.

DE TIO BÄSTA FILMERNA 1991
1) Terminator 2: Judgement Day
James Cameron var från 1984 till 1991 gud. Resan började med The Terminator och via Aliens och The Abyss kulminerade i filmen som förändrade filmbranschen mer än någon annan under 90-talet: Terminator 2. Actionscenerna, den inte så lite dystopiskt olycksbådande dramaturgin och de för årtalet totalt revolutionerande specialeffekterna blir till en helt perfekt hårdslående ångvält som lämnar en fullständigt utmattad. Linda Hamilton gör tidernas bästa kvinnliga actionroll och det är verkligen synd och skam att hon mer eller mindre försvann från filmkartan efter det här.

2) Delicatessen
Marc Caros och Jean-Pierre Jeunets definitiva internationella genombrott: En i många aspekter väldigt fransk film med bisarra karaktärer, snårig och lekfull historia och smått galet utförande. Det är dock de båda franska regissörernas (som i och med fjärde Alien-filmen gick skilda vägar) vidunderligt visuella stil som gör Delicatessen mest minnesvärd.

3) Silence of the Lambs
Få filmskådespelare är så intimt förknippade med en roll som Anthony Hopkins och hans demoniske Hannibal Lecter. Naturligtvis finns det en anledning till detta, och det är att han helt enkelt regerar. Silence of the Lambs är knappast okänd för NÅGON, så det räcker så.

4) Fisher King
Istället för att som vanligt ge sig hän åt urflippade galenskaper väljer istället Terry Gilliam att betrakta dåraktigheterna genom en mentalt instabil man med en ömt vakande öga. Fisher King är ett rörande och genuint välspelat drama om jakten på det man inte tror sig vara värd eller någonsin kunna finna, och så den heliga graal då...

5) JFK
Om man som jag är oroväckande svag för konspirationsteoretiska, politiska dramathrillers är JFK den ultimata tretimmarsfilmen. Oliver Stone och Kevin Costner får här frossa till förbannelse i de oräkneliga stickspåren som följde mordet på John F Kennedy 1963. Eftersom filmen trots allt bygger på verkliga händelser vet man hur det i slutändan kommer gå, men eftersom allt är så välgjort blir det in i det sista obönhörligt spännande.

6) Night on Earth
Jim Jarmusch Tom Waits-tonsatta episodfilm som handlar om fem olika städer, fem olika taxibilar och fem olika samtal under en och samma natt på jorden. Den direkt märkbara Jarmuschtonen över allt är tillbakalutad, surrealistiskt hjärtlig och svävande, precis som det ska vara.

7) The Doors
Val Kilmer (porträttlik den store Jim Morrison) i sitt livs rollprestation. En ur många aspekter regelrätt biografi om ett av de mest mytomspunna band som någonsin existerat, men i händerna på den just då oefterhärmlige Oliver Stone blir det febrig, filmisk magi.

8) Cape Fear
Förutom att det är denna film som gett upphov till det absolut bästa Simpsonsavsnitt någonsin (Cape Feare med Sideshow Bob och hans kamp mot krattor och att få mörda Bart) är det en avskyvärt brutal och ondskefull skildring av hämnd, dolda hemligheter och död.

9) Thelma & Louise
Slutscenen är så vacker, så bedövande och hjärtskärande vacker. Som film är Thelma & Louise en av 90-talets bästa road movies, men när resan har kommit till sitt oundvikliga slut är det de sista skälvande sekunderna som man för alltid minns.

10) Point Break
Om man bortser från det faktum att ingen av Keanu Reeves eller Patrick Swayze någonsin har varit snyggare och därmed skickade horder av hunktörstande kvinnor (framför allt) till biosalongerna 1991 är Point Break en riktigt bra actionstänkare. En film om heder, plikt, adrenalin och sökandet efter den perfekta vågen.Kommentarer

  • Men?

    Men lilla Kalle, vart är Hot Shots på din lista då? :)


  • Aldrig!

    Ingenstans, eftersom den inte är tillräckligt bra!


Utmaningen - kampen mot klockan

Blogg [Uppdaterad 2014-01-07]

Krister Persson, journalist på Borås Tidning.
Maria Nilsson Havrell, skådespelare och sångerska.
De har utmanat sig själv och varandra. Kretsloppet är målet. Och tiden.
Han: 49.11. Hon: 48.06.
Och de vill slå varandra. Det krävs träning. På Joggarbloggen kan ni följa deras kamp, mot varandra, mot sig själv och mot tiden.


Blogg: Betraktelser bakom katedern

Blogg [Uppdaterad 2014-04-02]

BT välkomnar Viktor Åberg, relativt nybakad gymnasielärare på Sven Eriksonsgymnasiet, som ny bloggare för bt.se.
Med sitt bloggskrivande hoppas han kunna ge en inblick i hur det är att arbeta i en miljö som så många har en relation till och åsikter om.


Kulturbloggen

Blogg [Uppdaterad 2013-09-25]

Högt och lågt från kulturens värld, det finns att läsa på BT:s nya kulturblogg som får premiär på årets Bokmässa. På bloggen kan du läsa texter av flera av tidningens kulturmedarbetare.


Välkomna till Ledarbloggen!

Blogg [Uppdaterad 2014-06-18]

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Lars Näslund och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.


Perssons musik

Blogg [Uppdaterad 2012-03-03]

Håkan Persson är journalist och musikkritiker på Borås Tidning och ligger bakom bloggen Perssons musik på bt.se.


BT:s bildblogg

Blogg [Uppdaterad 2013-09-03]

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!


huvudnyheter just nu

Veckans Hela livet-fråga

 

hela livet

Brukar du ge några nyårslöften?

Visa resultat
Om peniskuppen: "Liten del i ett stort konstverk"

Kultur&Nöje [Uppdaterad i dag 13:51]

En jättepenis riktad mot Sverigedemokraternas reklamskylt. BT räknar ner årets mest lästa artiklar. Läs mer

 

graffiti

Är Carolina Falkholts tilltag okej?

Visa resultat
Karl Åkerström

Inte alltför sällan överentusiastisk filmnörd med hutlös förkärlek för det populärkulturella, smakfullt bisarra och cineastiskt vackra.
Spenderar dygnen med att uppleva höga toppar och låga dalar ur DVD-mediet, förbanna högljutt respektlösa biobesökare samt dregla över Christopher Nolans hitintills abnorma filmografi.
Vid en eventuell storproduktion signerad Karl Åkerström skulle den se ut såhär:
Regissörsduo Tim Burton/Guillermo Del Toro, producent Frank Miller, manus av Diablo Cody, filmmusik av Trent Reznor samt Philip Seymour Hoffman och Jennifer Carpenter i huvudrollerna.
Och ja just det... den här bloggen kommer att handla om film enligt mig.Arkiv


Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter