Arnold var aldrig ens i närheten lika hård...

Topp Tio 1991

Måndag 29 sep 2008, 13:41

Ny vecka, nya utsikter och en ny lista.
Här hittar vi bland annat tidernas bäste actionregissör, en paranoid Kevin Costner och två stenhårda brudar som när de inte spränger svinaktiga mäns bensinfyllda lastbilar väljer att lämna jordelivet med en smäll.

DE TIO BÄSTA FILMERNA 1991
1) Terminator 2: Judgement Day
James Cameron var från 1984 till 1991 gud. Resan började med The Terminator och via Aliens och The Abyss kulminerade i filmen som förändrade filmbranschen mer än någon annan under 90-talet: Terminator 2. Actionscenerna, den inte så lite dystopiskt olycksbådande dramaturgin och de för årtalet totalt revolutionerande specialeffekterna blir till en helt perfekt hårdslående ångvält som lämnar en fullständigt utmattad. Linda Hamilton gör tidernas bästa kvinnliga actionroll och det är verkligen synd och skam att hon mer eller mindre försvann från filmkartan efter det här.

2) Delicatessen
Marc Caros och Jean-Pierre Jeunets definitiva internationella genombrott: En i många aspekter väldigt fransk film med bisarra karaktärer, snårig och lekfull historia och smått galet utförande. Det är dock de båda franska regissörernas (som i och med fjärde Alien-filmen gick skilda vägar) vidunderligt visuella stil som gör Delicatessen mest minnesvärd.

3) Silence of the Lambs
Få filmskådespelare är så intimt förknippade med en roll som Anthony Hopkins och hans demoniske Hannibal Lecter. Naturligtvis finns det en anledning till detta, och det är att han helt enkelt regerar. Silence of the Lambs är knappast okänd för NÅGON, så det räcker så.

4) Fisher King
Istället för att som vanligt ge sig hän åt urflippade galenskaper väljer istället Terry Gilliam att betrakta dåraktigheterna genom en mentalt instabil man med en ömt vakande öga. Fisher King är ett rörande och genuint välspelat drama om jakten på det man inte tror sig vara värd eller någonsin kunna finna, och så den heliga graal då...

5) JFK
Om man som jag är oroväckande svag för konspirationsteoretiska, politiska dramathrillers är JFK den ultimata tretimmarsfilmen. Oliver Stone och Kevin Costner får här frossa till förbannelse i de oräkneliga stickspåren som följde mordet på John F Kennedy 1963. Eftersom filmen trots allt bygger på verkliga händelser vet man hur det i slutändan kommer gå, men eftersom allt är så välgjort blir det in i det sista obönhörligt spännande.

6) Night on Earth
Jim Jarmusch Tom Waits-tonsatta episodfilm som handlar om fem olika städer, fem olika taxibilar och fem olika samtal under en och samma natt på jorden. Den direkt märkbara Jarmuschtonen över allt är tillbakalutad, surrealistiskt hjärtlig och svävande, precis som det ska vara.

7) The Doors
Val Kilmer (porträttlik den store Jim Morrison) i sitt livs rollprestation. En ur många aspekter regelrätt biografi om ett av de mest mytomspunna band som någonsin existerat, men i händerna på den just då oefterhärmlige Oliver Stone blir det febrig, filmisk magi.

8) Cape Fear
Förutom att det är denna film som gett upphov till det absolut bästa Simpsonsavsnitt någonsin (Cape Feare med Sideshow Bob och hans kamp mot krattor och att få mörda Bart) är det en avskyvärt brutal och ondskefull skildring av hämnd, dolda hemligheter och död.

9) Thelma & Louise
Slutscenen är så vacker, så bedövande och hjärtskärande vacker. Som film är Thelma & Louise en av 90-talets bästa road movies, men när resan har kommit till sitt oundvikliga slut är det de sista skälvande sekunderna som man för alltid minns.

10) Point Break
Om man bortser från det faktum att ingen av Keanu Reeves eller Patrick Swayze någonsin har varit snyggare och därmed skickade horder av hunktörstande kvinnor (framför allt) till biosalongerna 1991 är Point Break en riktigt bra actionstänkare. En film om heder, plikt, adrenalin och sökandet efter den perfekta vågen.Kommentarer

  • Men?

    Men lilla Kalle, vart är Hot Shots på din lista då? :)


  • Aldrig!

    Ingenstans, eftersom den inte är tillräckligt bra!


Blogg: Betraktelser bakom katedern

Blogg [Uppdaterad 2014-04-02]

BT välkomnar Viktor Åberg, relativt nybakad gymnasielärare på Sven Eriksonsgymnasiet, som ny bloggare för bt.se.
Med sitt bloggskrivande hoppas han kunna ge en inblick i hur det är att arbeta i en miljö som så många har en relation till och åsikter om.


Kulturbloggen

Blogg [Uppdaterad 2013-09-25]

Högt och lågt från kulturens värld, det finns att läsa på BT:s nya kulturblogg som får premiär på årets Bokmässa. På bloggen kan du läsa texter av flera av tidningens kulturmedarbetare.


Simons basketblogg

Blogg [Uppdaterad 2013-08-26]

Simon Leppämäki bloggar om basket på bt.se. Han följer bygdens två ligalag på nära håll samtidigt som han håller koll på Kinnasonen Jonas Jerebkos framfart i NBA.


Välkomna till Ledarbloggen!

Blogg [Uppdaterad 2013-12-20]

Ledarbloggen skrivs av BT:s ledarredaktion, som består av Katarina Larsson och Mikael Hermansson. Delta gärna i samtalet men försök att hålla en anständig ton och undvik personangrepp. Bloggen välkomnar alla och du får lov att vara anonym, men för det goda samtalets skull så tala gärna om vem du är som skriver. Du hittar de artiklar som vi publicerar på ledarsidan på bt.se/ledare.


Perssons musik

Blogg [Uppdaterad 2012-03-03]

Håkan Persson är journalist och musikkritiker på Borås Tidning och ligger bakom bloggen Perssons musik på bt.se.


BT:s bildblogg

Blogg [Uppdaterad 2013-09-03]

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!


huvudnyheter just nu

Bildextra: Läsarnas påskbilder!

Nyheter [Uppdaterad i dag 11:14]

Live-published photos and videos via ShootitliveTV: 'Efter 0–0 och osexigt spel testas vårt tålamod, Svensson'

Elfsborg [Uppdaterad i går 18:50]

Matchdax dyker ner i fotboll och religion med kyrkoherden Stefan Hiller, Olle Svalander förklarar tålamod och Jan Hansson slår fast var Niklas Hult ska spela.

 


I kväll, 19.00: Superlive med Elfsborg och Borås Basket

Sport [Uppdaterad i dag 08:38]

Sportkrock mellan glödheta Elfsborg–Helsingborg och Norrköping–Borås Basket. Men lugn, BT kommer att köra Superlive med rapportering från båda matcherna – i samma fönster.


Vill bygga 20 radhus på centrumtak: 'Wow'

Borås [Uppdaterad i går 19:29]

Kjell Berggren vill bygga 20 radhus på taket med utsikt över Pinocchio. Läs mer

 

byggidé

Vad tycker du om planerna?

Visa resultat
Karl Åkerström

Inte alltför sällan överentusiastisk filmnörd med hutlös förkärlek för det populärkulturella, smakfullt bisarra och cineastiskt vackra.
Spenderar dygnen med att uppleva höga toppar och låga dalar ur DVD-mediet, förbanna högljutt respektlösa biobesökare samt dregla över Christopher Nolans hitintills abnorma filmografi.
Vid en eventuell storproduktion signerad Karl Åkerström skulle den se ut såhär:
Regissörsduo Tim Burton/Guillermo Del Toro, producent Frank Miller, manus av Diablo Cody, filmmusik av Trent Reznor samt Philip Seymour Hoffman och Jennifer Carpenter i huvudrollerna.
Och ja just det... den här bloggen kommer att handla om film enligt mig.Arkiv


Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se


Borås

Populärt när polisen bjöd in till tuff träning

Det blev minst sagt svettigt när allmänheten bjöds in till att fysträna med polisen på Kypegården.

 

Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om nedläggningen av TV 4:s lokala stationer:

"På de flesta mindre orter i Sverige har det aldrig varit TV 4 som har stått för den viktigaste granskande lokala journalistiken. Det gör den lokala morgontidningen.

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om finaldrömmen som fortfarande lever:

"Revanschlusten var så påtaglig att den kändes ända upp på de välfyllda läktarna."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.

Nyheter

Följ BT på Twitter