Beta

Välkommen upp på hustaken i Miljöpartiets Borås

Beta Borås Artikeln publicerades
Illustration över Miljöpartiets framtidsvision för Borås.
Foto: Erik Nylund/VisualizeThat
Illustration över Miljöpartiets framtidsvision för Borås.

Gröna tak, självkörande bussar, vätgas och mer lokalproducerad mat. Klimatet och kollektivtrafiken är viktigast i Miljöpartiets framtidsvision för Borås.

Södra torget en regnig novemberkväll. I den varma inomhusvänthallen immas glasväggarna och i det lilla caféet värmer sig frusna resenärer med kaffe och te. Utanför i regnet stannar en treledad elbuss utan chaufför till vid hållplatsen och folk hukar sig för regnet när de kliver av.

Så skulle det kunna se ut i framtida Borås om Miljöpartiet fick bestämma fritt utan att behöva bry sig om pengar. Det är nämligen här, på Stora torget, som Miljöpartiets Tom Andersson har valt att möta upp oss och prata om framtidsvisioner.

– Vi börjar på Södra torget för att vi tycker kollektivtrafiken ska vara en mycket viktigare del av infrastrukturen i Borås. Om vi fick bestämma skulle alla de bussar vi har här idag vara drivna av el och vara förarlösa. Med den digitala teknik som finns idag skulle det också vara möjligt att ha mindre förarlösa bussar för de som inte bor i de stora stråken.

”Om fem minuter kommer en buss och hämtar upp dig”

För de som bor utanför de stora stråken och i och runt serviceorterna vill Miljöpartiet ha ett ad hoc-styrt system, ett system där du kan kalla på en buss när du behöver en.

– Då kan man till exempel logga in på Västtrafikappen och trycka ’jag vill ha en buss hit nu’. Du kan befinna dig i stort sätt var du vill och så får du svaret: ’Om fem minuter kommer en buss och hämtar upp dig’, säger Tom Andersson.

Sugen på att ta en titt på hur stan ser ut från ovan? Framtida Borås, om Miljöpartiet får bestämma, är en förtätad stad med maximalt utnyttjade hustak.

– En rolig tanke hade varit att vara första staden i Sverige med att ha sin nya stadspark som ett nätverk av tak. Det här med gröna tak är ju bra för så mycket. Både för den biologiska mångfalden men också för att det sänker energibehovet för bostäderna och för att det tar hand om dagvattnet som på de här hårda ytorna annars bara drar med sig föroreningar ner i Viskan. Och för att folk tycker om grönt, säger Tom Andersson.

På taken kan du även bygga växthus så att utesäsongen blir längre och det finns möjlighet att odla dina egna grönsaker och kryddväxter. Sedan vill Miljöpartiet se solceller överallt.

– Det finns ju ett par hus i Sverige där man har kopplat solceller till vätgasproduktion. Dels för att man när solen skiner kan skapa vätgas som man kan använda för att göra el när solen inte lyser. Dels är vätgasfordon på gång i allt större utsträckning så man skulle då kunna göra sin egen vätgas för att tanka sin egen bil.

”Jag tror inte lönearbete är det enda som livet ska gå ut på”

Miljövänligt och hållbart är ledorden. Det finns ett behov av fler bostäder i Borås och för att nybyggnationerna ska bli hållbara vill Miljöpartiet att husen ska vara i trä och ha egen energiförsörjning, gärna plusenergihus som genererar mer än vad det går åt.

Ett annat hållbart koncept som skulle få mer plats i Miljöpartiets önske-Borås är Rekoringen. Rekoringen är ett koncept där mindre odlare på landsbygden kan sälja sina varor genom att lägga ut dem på nätet och sedan åka till stan en gång i veckan så att folk kan komma och hämta ut och betala de varor de köpt via hemsidan.

– Man skulle kunna göra ett större utvecklat Rekorings-koncept där det finns en fast plats, en butik, där odlare kan lägga upp sina varor i en hylla och sedan när varorna säljs får odlarna pengar. Då behöver inte odlarna själva lägga tid på att sälja utan man kan ägna sig åt sitt odlande och de som vill köpa lokalproducerat i Borås kan göra det på ett organiserat sätt, säger Tom Andersson.

Hur mår man i Miljöpartiets Borås?

– Jag tror det är viktigt att man tittar på hur arbetslivet ser ut och vad ens liv är fyllt med. Jag tror inte lönearbete är det enda som livet ska gå ut på. Det finns så mycket runtomkring. Det ska finnas kultur, fritid, mötesplatser där man kan möta sina vänner. Det som Borås inte har är kulturliv i form av mindre konserter och att man kan gå ut på pub och se livekonserter. Det tycker jag att man kan utveckla.

Fakta

Intervjuserien

Denna artikel tillhör en intervjuserie där vi har pratat med representanter från samtliga partier i Borås kommunfullmäktige. Utgångsfrågan har varit ”Hur skulle Borås se ut om ert parti fick bestämma allt och ni hade obegränsat med pengar?”.

Syftet med intervjuserien är att få en annan bild av partiernas politik, bortom vallöften, budgetarbeten och samarbetskrav. Vi vill få en bredare bild av vad partierna egentligen tycker är viktigast för att på så sätt kunna förstå dem bättre och visa på deras likheter och skillnader.

Intervjuerna gjordes i maj 2018 och presenteras här tillsammans med illustrationer av Erik Nylund.

Visa mer...

Här kan du se ett smakprov av samtliga partiers visioner: