Beta

Tunnelbana under ett platt Borås i Moderaternas framtidsvision

Beta Borås Artikeln publicerades
Illustration av Moderaternas vision för Borås.
Foto: Erik Nylund/VisualizeThat
Illustration av Moderaternas vision för Borås.

Från äldreboende med golf-profil, via tunnelbana till en förskola på taken. Och alltid fint väder. Kliv in i Moderaternas Borås!

24 grader i skuggan, växlande molnighet och fyra sekundmeter vind. Precis som varje dag är vädret denna sommardag perfekt. Sedan Borås fick maskinen som kan påverka vädret har ingen kallat Borås ”Sveriges regnigaste stad”. Regnar gör det bara på nätterna och vintrarna är så där vita och krispiga som man tror att man kommer ihåg dem som barn.

– Vi har också världens första maskin här i Borås som äter koldioxid och övriga avgaser och som ger ifrån sig syre i andra änden. Så vår turistnäring till staden har ökat nåt enormt, folk vallfärdar ju hit från hela världen för att få smaka på den rena luften, säger Moderaternas Oliver Öberg när han drömmer sig bort till partiets Borås-vision.

”Om det hade funnits hur mycket pengar som helst hade vi nog grävt staden platt”

I framtida Borås om Moderaterna får bestämma fritt utan att behöva bry sig om pengar är inte bara vädret vackert och luften ren, det är också lätt att ta sig fram. Här finns nylagda gator och cykelspår med nedlagd fjärrvärme överallt så att det går att cykla året runt.

– Om det hade funnits hur mycket pengar som helst hade vi nog grävt staden platt också för att det skulle fungera på riktigt med cyklar, säger Oliver Öberg.

Under den platta staden har det dragits två tunnelbanelinjer för maximal framkomlighet och för att göra plats för för fler mötesplatser uppe på stadens gator.

– Människor måste kunna mötas i staden, det försvåras av att det är massa annat i vägen. En tunnelbana tar ingen plats i anspråk, bara en kvarterskiosk för att du ska ha någonstans att gå ner, men i övrigt håller den sig borta. Det tror jag hade varit en jättebra idé för Borås.

Liv i stan är viktigt för Moderaternas framtidsvision. Folk ska röra sig, mötas, gå på restauranger och barer under alla timmar på dygnet. Därför är det även fritt för barer och klubbar att ha öppet så länge de vill. Det är något som, tillsammans med fler patrullerande poliser i centrum, ska minska otryggheten enligt Oliver Öberg.

– I framtiden kommer vi ha tagit ner de kameror som vi föreslår att vi ska sätta upp nu. Om krogarna får ha öppet så länge de vill blir det en jämn ruljangs med fulla människor ute på gatorna och sen en snut vid varje knut, då kommer inte kamerorna behövas.

Vad gäller välfärden är det även för Moderaterna en viktig fråga. I deras framtida Borås är det ordning och reda i stadens klassrum, lärarna har bra lön och det finns fler vuxna i skolmiljön som gör det tryggare för de unga. Trots att landsbygdsskolorna finns kvar kommer fler skolor och förskolor behöva byggas i centrala Borås när staden förtätas. Ett förslag är att bygga några av dem uppe på hustaken.

– Jag tror att det finns möjlighet för jättemånga fler boråsare att ta del av och vara en del av centrum, bo, jobba, äta, umgås. Men då krävs det att man tänker nytt. Då tror inte jag att det nödvändigtvis måste vara den gamla modellens skolor med de traditionella skolkomplexen.

”Man skulle kunna göra äldreboenden baserade på intressen”

När det gäller äldreboende finns det i Moderaternas framtida Borås fler valmöjligheter än vad äldre idag är vana vid.

– Man skulle kunna göra äldreboenden baserade på intressen. Alltså att du har ett golfboende, ett bouleboende eller ett historieboende. Så kan du byta mellan de här olika. Då får man möta personer som har liknande intresse som en själv eller personer där man tänker 'den här personen hade nog varit intressant den vill jag höra mer om'. Det är bra för att hålla sig alert, säger Oliver Öberg.

Hur mår man i Moderaternas Borås?

– Välmåendet är a och o för att vi ska kunna utveckla staden, för att människor ska kunna och framförallt vilja vara med och bidra till det gemensamma. Jag tror att i vårt framtida Borås så mår folk bra. Sen kommer det alltid finnas personer som mår dåligt av olika själ som hjärtesorg och sånt man inte kan rå över. Men det strukturella kan vi påverka.

Fakta

Intervjuserien

Denna artikel tillhör en intervjuserie där vi har pratat med representanter från samtliga partier i Borås kommunfullmäktige. Utgångsfrågan har varit ”Hur skulle Borås se ut om ert parti fick bestämma allt och ni hade obegränsat med pengar?”.

Syftet med intervjuserien är att få en annan bild av partiernas politik, bortom vallöften, budgetarbeten och samarbetskrav. Vi vill få en bredare bild av vad partierna egentligen tycker är viktigast för att på så sätt kunna förstå dem bättre och visa på deras likheter och skillnader.

Intervjuerna gjordes i maj 2018 och presenteras här tillsammans med illustrationer av Erik Nylund.

Visa mer...

Här kan du se ett smakprov på samtliga partiers visioner: