Beta

Störst är inte flest på Facebook

Borås Artikeln publicerades
Ida Legnemark och Andreas Exner.
Foto: Erik Jullander,Hanna Grahn
Ida Legnemark och Andreas Exner.

Under sommaren har Beta Borås veckovis följt Boråspartiernas flöden på Facebook. Sverigedemokraterna har ökat flest i antal, men Miljöpartiet har ökat mest procentuellt.

Från andra veckan i maj till sista veckan i juli följde Beta Borås partiernas flöden på Facebook där vi kollade både följarökningar och inlägg. Det skiljer mycket i antal inlägg mellan de som varit aktivast (V) och de som varit minst aktiva (S) under sommaren.

Klicka på bilden för att se hela.
Foto: Kristoffer Lidén
Klicka på bilden för att se hela.

Det är också intressant att se hur många av inläggen som varit boråspartiernas egna, och i hur stor utsträckning de har delat andras inlägg på sin egen sida. Liberalerna hade exempelvis inte delat något annat material utan bara publicerat egna inlägg, till skillnad från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna där var tredje inlägg var delat.

— Min spontana reaktion när jag ser statistiken är att Sverigedemokraterna är de självklara "vinnarna". Vi har måhända inte den största procentuella ökningen, men vi ökar överlägset mest i antal följare under den undersökta perioden - trots att vi inte har varit mest aktiva. Detta tolkar jag som att väljarna själva söker sig till oss, säger Andreas Exner (SD).

— Spontant känns det som om vi, trots att vi är ett mindre parti än S och M och mest jobbar med ideella krafter, klarar oss bra jämfört med resten av partierna. Vi har sett en ökning av både följare och gillare sedan första maj, och vi har även använt våra social medier mer sedan dess, säger Ida Legnemark (V).

Nu när valdagen närmar sig råder det delade uppfattningar om betydelsen av sociala medier bland partierna i Borås.

— Jag tror att det påverkar med sociala medier. Jag ser en ökad frekvens av annonser på olika sajter just nu och det kommer öka, säger Johan Wikander (L).

— Jag tror personligen att sociala medier spelar en stor roll inför valet. Dels för att det är en naturlig del av ens liv genom kontakt med familj samt vänner, men även för att det är lätt att hitta information man söker och att nyheter sprider sig fort, säger Andreas Exner (SD).

— Jag tror inte att valet avgörs i sociala medier, jag tror att många olika faktorer spelar roll: de mellanmänskliga mötena, traditionella mediers nyhetsbevakning - men förstås också sociala medier. Vänsterpartiet tänker inte lämna någon politisk arena oanvänd, utan vi vill finnas på de olika platser - fysiska och digitala - där boråsarna finns. Vi märker att sociala medier också är viktiga för att peppa och entusiasmera våra medlemmar, säger Ida Legnemark (V).

fakta

Härifrån kommer siffrorna

Alla siffror kommer från det verktyg Beta Borås skapade tillsammans med RISE i april https://val2018boras.firebaseapp.com där man kan se alla Boråspartiers flöden parallellt. Datan är insamlad varje måndag under 13 veckors tid. I verktyget finns även (Fi) med, och sedan en tid tillbaka (K) och (MED). De är dock undantagna i undersökningen eftersom de inte finns representerade i kommunfullmäktige i Borås.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.