Beta

Så är det att vara transperson i Borås: ”Vi stöttar varandra”

Beta Borås Artikeln publicerades
Julia Sabbagh, Tobias Federsel, Rebekah Hellberg, Tyler Flygare och Jessie Neuman
Foto: Madeleine Bengtsson
Julia Sabbagh, Tobias Federsel, Rebekah Hellberg, Tyler Flygare och Jessie Neuman

Vilka är fördelarna och vilka är nackdelarna med att bo i Borås och vara transperson? Beta Borås har träffat ett gäng transpersoner för att få veta mer.

Det är onsdag eftermiddag och ungdomskafé hos RFSL Sjuhärad på Magasinsgatan. Hit är alla välkomna och kaféet har blivit en viktig mötesplats för Borås transpersoner.

– Det är tryggt här, ingen dömer efter ens utseende och respekterar ens könsidentitet, säger Rebekah Hellberg.

Hon och får medhåll av några av de andra besökarna. Tobias Federsel menar att Borås transcommunity är ovanligt stort för en stad i den här storleken.

– Vi stöttar varandra och är noga med att inkludera nya personer, säger han.

Julia Sabbagh, Dylan Kärnestedt, Jessie Neuman, Rebekah Hellberg, Tobias Federsel och Tyler Flygare pratar, kramas och umgås i sofforna på RFSL.
Foto: Madeleine Bengtsson
Julia Sabbagh, Dylan Kärnestedt, Jessie Neuman, Rebekah Hellberg, Tobias Federsel och Tyler Flygare pratar, kramas och umgås i sofforna på RFSL.

RFSL:s verksamhet är en av fördelarna med att bo i Borås för transpersoner. En nackdel däremot är att det inte finns något gym i stan med omklädningsrum för personer som inte är cispersoner.

– Var ska jag byta om? Går jag in till herrarna blir det fel, samma sak om jag går till damernas, säger Julia Sabbagh, som berättar att det i Göteborg finns omklädningsrum för ickebinära.

Att söka jobb i Borås stad och jobba för kommunen är inte helt enkelt för transpersoner heller.

– Det går inte, eftersom man måste uppge om man är man eller kvinna. Om man som jag inte är varken eller, hur gör man då? Det är en form av diskriminering som borde gå lätt att åtgärda, säger Jessie Neuman.

Vilket omklädningsrum ska man välja om man är transperson?
Foto: Madeleine Bengtsson
Vilket omklädningsrum ska man välja om man är transperson?

Svårare är att förändra omgivningens inställning till transpersoner. Gänget på RFSL:s kafé vittnar om att de undviker vissa platser i Borås, för sin säkerhets skull.

– I områden där det bor många konservativa eller ovana, kan man få höra kommentarer om att man ”låtsas vara kvinna” eller liknande. Vissa uteställen går vi inte heller till, för transpersoner kan det vara förenat med livsfara om någon som tänt på en upptäcker att man är transperson, säger Rebekah Hellberg.

Vissa platser går dock inte att välja bort. Eftersom skolplikt råder kan den som utsätts av sina klasskamrater inte komma undan.

– Det är jobbigt att få höra: ”du är ju ingen riktig kille” eller när jag blir kallad vid mitt dead name. Det är respektlöst och ger mig mycket ångest, säger Tyler Flygare.

Han har försökt ta livet av sig och sedan i psykiatrin i Borås blivit kallad ”hon” trots att det är just den benämningen som ger ångest.

– Man hade ju hoppats att vården, som finns där för mitt välmåendes skull, hade kunnat klara av den uppgiften och inte felkönat mig. Medvetenheten behöver öka.

På det stora hela är viljan att inkludera transpersoner i Borås stor, men resurserna finns inte alltid där och tempot är inte lika högt som inom transrörelsen, sammanfattar gänget på RFSL.

– Att bygga ett nytt omklädningsrum kostar pengar, det gör man inte i en handvändning. Men att rättköna oss, eller åtminstone be om ursäkt om man säger fel: det kan alla göra, säger Rebekah Hellberg.

Fakta

Vad är cis och vad är trans?

Cisperson: person vars könsidentitet stämmer överens med hans eller hennes biologiska och juridiska kön. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck, inte sexuell läggning. Motsatsen till cisperson är transperson.

Transperson: samlingsnamn på person som ifrågasätter den könstillhörighet han eller hon tilldelades vid födelsen och därför permanent eller tidvis överskrider biologiska och/eller sociala könsgränser. Till transpersoner brukar räknas personer med transsexualism eller transvestism samt transgenderpersoner (de sistnämnda önskar leva hela sitt liv som det motsatta könet eller anser sig stå utanför de traditionella könskategorierna).

Källa: ne.se

Visa mer...