Beta

Jämlikhet och hyreshus - kliv in i Vänsterpartiets Borås

Beta Borås Artikeln publicerades
Illustration över Vänsterpartiets visioner om Borås
Foto: Erik Nylund/VisualizeThat
Illustration över Vänsterpartiets visioner om Borås

Ett jämlikt samhälle där invånarna känner tillit till varandra. Fler billiga bostäder, bilfria gator och kortare arbetsdagar. Och en simbassäng på Hässleholmen. Välkommen till Vänsterpartiets Borås!

Vi möter Vänsterpartiets Ida Legnemark på Knalleland en tidig men varm morgon innan butikerna ännu hunnit öppna. Vi är här för att ta reda på hur Borås skulle se ut om Vänsterpartiet fick bestämma fritt utan ekonomiska begränsningar. Här, i de många köpcentrumens värld, ser Vänsterpartiet utvecklingsmöjligheter.

– En av de absolut största frågorna i Borås handlar om att väldigt många människor faktiskt inte har möjlighet att få en bostad. Många bor alldeles för trångt och det är framförallt många med liten ekonomi som inte har möjlighet att få tillräckligt bra boende. En konkret vision vi har är att bygga väldigt många fler hyresrätter.

”Vi vill ju också tänka hållbart ur en miljösynpunkt”

En plats där det finns möjlighet för fler hyresrätter är alltså Knalleland.

– Vi vill ju också tänka hållbart ur en miljösynpunkt och i Knalleland befinner vi oss väldigt nära centrum men också nära naturen. Så i praktiken skulle det vara möjligt att bo här i Knalleland utan att vara bilberoende och med möjlighet att kunna cykla stora delar av året, säger Ida Legnemark.

Här skulle man alltså kunna bo och från sin hyreslägenhet belägen ungefär där ett gäng bilföretag ligger idag, vid ishallen, ha promenadavstånd till kringliggande grönområden eller ta cykeln till stan. Och just cykeln kan vara bra att ha då Vänsterpartiets visioner ser färre bilar i centrum.

– Vi tror att om man får fler bilfria gator så blir sannolikt centrum faktiskt mer levande. Det blir mer inbjudande att promenera runt i stan och det öppnar upp för nya mötesplatser och caféer. Man får ju lösa det med parkeringsplatser, parkeringshus, där man kan ställa bilarna och sen promenera in.

Hässleholmen. Med skogen på ena sidan och hyreshusen på den andra ligger ett stort grönområde som sjuder av liv. Här har det i Vänsterpartiets framtida Borås byggts en utomhusbassäng i anslutning till Bodavallen. Här samlas barn från området och familjer från resten av Borås för att leka, lära sig simma och umgås under årets varma månader.

– Hässleholmen borde vara ett område som boråsarna vill åka till och inte ifrån. En simbassäng där skulle vara jättebra för folkhälsan och för personer som bor på området att öka simkunnigheten. Men också att man faktiskt skulle åka dit från kanske Trandared eller Brämhult och ta med sina barn till simbassängen, berättar Ida Legnemark.

I Vänsterpartiets framtida Borås är jämlikhet och jämställdhet viktigt. Här ska det inte vara någon skillnad mellan rika och fattiga och nolltolerans mot sexuella övergrepp och trakasserier.

– Vi tror väldigt mycket på att jobba med barnen, ha ett normkritiskt perspektiv i förskolan, jobba med eleverna i skolan, ha en feministisk sexualundervisning och prata om samtycke.

”Vi tror att det är dags att börja korta normalarbetstiden”

En annan viktig förändring är införandet av sex timmars arbetsdag som ett sätt att få människor att må bättre och sänka till exempel den psykiska ohälsan och sjukskrivningarna.

– Idag är det så att människor som har jobb jobbar nästan hur mycket som helst och samtidigt finns det en del människor som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Vi tror att det är dags att börja korta normalarbetstiden, säger Ida Legnemark.

Hur mår man i Vänsterpartiets Borås?

– Jag hoppas att man känner tillit till varandra. Jag blir så väldigt ledsen över den politiska debatt som pågår nu där det känns som att man bara vill bygga på människors rädslor. Att vi ska stänga våra gränser, vi ska ha övervakningskameror, vi ska liksom gå runt och va misstänksamma mot varandra. I Vänsterpartiets Borås ska man känna sig trygg förstås men man ska också känna tillit till varandra, tror gott om varandra och att vi alla vill göra någonting bra av den här staden.

Fakta

Intervjuserien

Denna artikel tillhör en intervjuserie där vi har pratat med representanter från samtliga partier i Borås kommunfullmäktige. Utgångsfrågan har varit ”Hur skulle Borås se ut om ert parti fick bestämma allt och ni hade obegränsat med pengar?”.

Syftet med intervjuserien är att få en annan bild av partiernas politik, bortom vallöften, budgetarbeten och samarbetskrav. Vi vill få en bredare bild av vad partierna egentligen tycker är viktigast för att på så sätt kunna förstå dem bättre och visa på deras likheter och skillnader.

Intervjuerna gjordes i maj 2018 och presenteras här tillsammans med illustrationer av Erik Nylund.

Visa mer...

Här kan du se en kort sammanfattning av samtliga partiers visioner: