Beta

Fritt att välja i Liberalernas önske-Borås

Beta Borås Artikeln publicerades
Illustration över Liberalernas vision för Borås.
Foto: Erik Nylund/VisualizeThat
Illustration över Liberalernas vision för Borås.

Valfrihet, utbildning och äldreboende kombinerat med förskola. Och spränga bort Krokshallsberget. Välkomna till Liberalernas Borås!

Välja skola, välja pedagogisk inriktning, välja sin äldreomsorg, välja sin vårdmottagning. För Liberalerna är det fria valet viktigast.

– Alla människor är precis lika mycket värda, men alla är olika, ingen är likadan. Därför behövs det olika valmöjligheter helt enkelt, att du får hitta det som passar dig bäst, säger Liberalernas Anna Svalander.

Vi möter henne vid House of Knowledge-statyn utanför Textile Fashion Center. Statyn symboliserar kunskap och kunskap är viktigt för Liberalerna. I ett framtida Borås där Liberalerna får bestämma fritt utan att vara begränsade av någon budget kan du som invånare välja mellan flera olika skolor med olika pedagogiska inriktningar. Lärarlöner och kunskapsresultat kommer ligga i topp och alla elever ska få det stöd de behöver för att komma vidare.

”Alla som vill ska få gå på vuxenutbildningen”

– Alla behöver inte vara på samma ställe i boken i en liberal skola utan där kan man jobba på olika nivåer och man ser till att alla elever lyckas. Jag är helt övertygad om att alla kan och vill lyckas om vi gör rätt saker.

I det Liberala Borås ska skolan ge rätt förutsättningar för att alla ska kunna uppfölja sina drömmar, få ett jobb man trivs med, tjäna pengar och betala skatt så att det finns mer pengar till den välfärd som tar hand om de som inte kan ta hand om sig själva. För att komma dit behöver det byggas fler skolor, både kommunala och fristående, men det ska också satsas på vuxenutbildningen.

– Alla som vill ska få gå på vuxenutbildningen. Man ska kunna byta spår i livet, få en andra chans. Du kanske kommer på när du blir äldre att 'shit, jag kanske skulle blivit sjuksköterska'. Ja, då ska inte det vara för sent utan då finns dörrarna öppna här, säger Anna Svalander.

Även som äldre ska du i Liberalernas Borås få bestämma över ditt liv. Du ska få hemtjänst om du vill ha det och de ska göra det du vill att de ska göra åt dig. För de som vill flytta till trygghetsboende finns en ny valmöjlighet.

– Vi vill se trygghetsboenden i Borås som man bygger tillsammans med förskolor där man kanske har förskolan på taket. De äldre kan rulla ut i rullstolar eller vad de nu behöver på sina uteplatser och barnen åker hissen eller går i trappan ner när de ska ut och leka. Då dricker de äldre kaffe ute i trädgården och så leker barnen och så kan man samtala. Och så äter man tillsammans i en gemensam matsal.

”Varför ska det vara ett berg där mitt i? Behövs det?”

Kommer du till Borås utomsocknes ifrån stannar din buss eller ditt tåg troligtvis på resecentrum. Ett resecentrum som ser väldigt annorlunda ut. Här har Krokshallsberget jämnats med marken för att ge utrymme åt fler bussar.

– Vi vill ha ett samlat resecentrum på resecentrum. Varför ska det vara ett berg där mitt i? Behövs det?

Bussarna, som alla är eldriva, ska alltså bort från Södra torget och gå via resecentrum istället.

– På Södra torget vill vi ha caféer och handel. Borås vackraste torg ska inte vara fullt av bussar.

Hur mår man i Liberalernas Borås?

– Man mår bra för att du har ett större inflytande över ditt eget liv. Det säger all forskning. På en arbetsplats där du får bestämma mer över ditt arbete så mår du bättre och presterar bättre. Får du bestämma mer över ditt eget liv, du får välja din skola, du får välja hemtjänst, du får välja alla de här olika sakerna, så får du ett bättre välbefinnande, säger Anna Svalander.

Fakta

Intervjuserien

Denna artikel tillhör en intervjuserie där vi har pratat med representanter från samtliga partier i Borås kommunfullmäktige. Utgångsfrågan har varit ”Hur skulle Borås se ut om ert parti fick bestämma allt och ni hade obegränsat med pengar?”.

Syftet med intervjuserien är att få en annan bild av partiernas politik, bortom vallöften, budgetarbeten och samarbetskrav. Vi vill få en bredare bild av vad partierna egentligen tycker är viktigast för att på så sätt kunna förstå dem bättre och visa på deras likheter och skillnader.

Intervjuerna gjordes i maj 2018 och presenteras här tillsammans med illustrationer av Erik Nylund.

Visa mer...

Här kan du se ett smakprov av samtliga partiers visioner: