Annons

”Det är medias fel”

Sju procent av Borås Stads förtroendevalda är i åldrarna 25-35 år. Marcus Nilsen, 25 år gammal och ledamot i miljö- och konsumentnämnden för (L), tror att en anledning är politikförakt. - Och det är medias fel, utbrister han.
Beta Borås • Publicerad 4 april 2018
Marcus Nilsen (L), ledamot i miljö- och konsumentnämnden.
Marcus Nilsen (L), ledamot i miljö- och konsumentnämnden.Foto: Frida Dam Bergstedt

Marcus Nilsen möter upp utanför högskolans bibliotek i Borås, ett sätt för honom att spegla demokrati.

– Här inne finns mycket kunskap och det är en av nycklarna för en fungerande demokrati.

Annons

Knappt 460 personer i Borås Stad är förtroendevalda med en partitillhörighet (ytterligare ett 15-tal finns med på listan som opolitiska). Av de är nästan 40 procent 66 år eller äldre. Bara elva procent är under 35 år, varav alltså bara sju procent i åldern 25-35 år. Gabriella Andersson har varit aktiv i vänsterpartiet i flera år och fyller 35 i sommar. Hon tror att den låga siffran bland unga delvis kan bero på livssituationen.

– En förklaring skulle kunna vara att man ofta stadgar sig och bildar familj och därmed är fokuserad på de frågorna istället. Samtidigt, är man inte delaktig och insatt i frågorna är det naturligtvis svårt att kunna påverka och därmed driva den demokratiska processen. De förtroendevalda ska spegla samhället i stort för att man ska få det så demokratiskt som möjligt och då bör man oavsett ålder och kön och så vidare speglas rättvist.

Ett diagram över förtroendevalda i Borås Stad, uppdelad i ålder.
Ett diagram över förtroendevalda i Borås Stad, uppdelad i ålder.Foto: Kristoffer Lidén

Samtalet med unge Marcus Nilsen kommer in på politikerförakt. Han resonerar kring ett kunskapsglapp där många kanske inte vet riktigt vad politik är och vad politiker gör. Han menar att det är ett tuffare klimat för politiker nu än tidigare och att det som är dåligt hellre lyfts fram än det som är bra.

– Det är medias fel. Nejdå, det är en svår fråga. Jag tror att digitaliseringen (sociala medier) gör att det är lätt att vara rå i sin ton, och dessutom anonym. Man har distans till den andre. Det är svårare att säga elaka saker till någon ansikte mot ansikte. Det finns många förklaringar men inte ett givet tillfälle där man kan säga att ”det var här det började”.

Gabriella Andersson (V).
Gabriella Andersson (V).Foto: Frida Dam Bergstedt

Den nionde september är valdagen i Sverige. Mycket i medierna lär kretsa kring politik och demokrati, men även medier och demokrati är två begrepp som är nära sammankopplade. Både vänsterpartisten Gabriella Andersson och liberalen Marcus Nilsen, anser att medierna spelar en viktig roll för demokratin.

– Jag tänker att medier kan påverka den demokratiska processen utifrån hur man lägger fram nyheter och vad man väljer att lägga fokus på. Jag tänker att det är viktigt med fria medier i det demokratiska samhället, säger Gabriella.

– Jag upplever att svensk media är jättebra på sitt arbete och man förmedlar i hög grad det man borde göra. Man är både granskande och informerande. Utifrån mitt arbete har jag aldrig träffat på media som är mindre bra, sen kan jag i enskilda fall tycka att en intervju inte var bra eller att frågor inte varit bra. Men överlag är media bra. Sett till medias roll i demokratin så är den helt avgörande, säger Marcus.

Kristoffer Lidén
Det här innehållet är producerat av Beta Borås. Beta Borås är en testredaktion i ett forskningsprojekt med syfte att skapa nya sätt att göra lokal samhällsjournalistik riktat till målgruppen 25-35 år. Projektet pågår till 30 september 2018 och är ett samarbete mellan Borås Tidning, Södertörns högskola, Rise Interactive och Lindholmen Science Park.
Annons
Annons
Annons
Annons