Beta

Centerpartiets framtidsvision inspireras av Norrby

Beta Borås Artikeln publicerades
Illustration över Centerpartiets vision för Borås.
Foto: Erik Nylund/VisualizeThat
Illustration över Centerpartiets vision för Borås.

Borta är de stora, tungt trafikerade vägarna genom stan. Istället finns här ett rikt föreningsliv och närproducerad mat. Välkommen till Centerpartiets Borås!

Vi träffar Centerpartiets Oscar Undevall en tidig morgon i parken utanför Norrbyhuset på Norrby. Här har dagen ännu inte riktigt startat för invånarna men vi vet att det snart kommer vara liv och rörelse både på den intilliggande fotbollsplanen och här i parken.

– Norrby är en av få bostadsorter som har ett så aktivt föreningsliv. Vi har Norrby IF till exempel, de är med i superettan och är ett riktigt, riktigt starkt fotbollslag. Vi har också ett stort familjeliv här, det är mycket liv och aktivitet i parken, säger Oscar Undevall.

Det är just så här Centerpartiet skulle vilja att Borås såg ut om de fick bestämma fritt. Ett starkt föreningsliv får staden att växa menar Undevall. För att få fler föreningar i Borås skulle Centerpartiet skjuta till pengar, bland annat i form av riktade bidrag, till föreningslivet.

– Föreningar driver ju på samhällsengagemanget, det får en att känna sig engagerad. Jag tror det är viktigt framför allt för våra ungdomar att man känner sig behövd. Jag tror också att föreningarna ser till att folk nätverkar och får träffas och ser till att fler har möjlighet att bidra till samhället.

Om vi i Centerpartiets framtida Borås tar oss från föreningstäta Norrby ner mot city stöter vi på ett helt nytt område. Här, mellan centralstationen och Norrby, har det rensats upp och byggts om för att få plats med fler bostäder, fler butiker och fler utrymmen för småföretagare.

– Det finns också vissa häftiga stora lokaler i området där man kan ha som små kiosker, som typ Feskekôrka i Göteborg fast med lokalproducerade maträtter och råvaror. Det skulle kunna vara Holmeryds mjölk som vi har bara 30 minuter härifrån eller det lokala vetemjölet och spannmålet som vi har gjort i kommunen. Det skulle bli en knutpunkt där som boråsare kan ta sig till, säger Oscar Undevall.

”Det är en stad med mycket frihet där ingenting någonsin hindrar en från att nå det mål man vill”

Fortsätter vi genom stan i Centerpartiets Borås kommer vi upptäcka fler nyheter. Antalet solceller på taken har ökat efter att kommunen infört ett solcellsbidrag som både bostadsrättsföreningar och hyresbolag kan söka för att bli sina egna lokala elproducenter. Det kör runt fler bussar i stan, på el såklart, och de har fått fler separata bussfiler för att undvika köbildning på de stora vägarna. Framför allt är de stora vägarna borta från stan. Exempelvis Alingsåsvägen som klyver av Norrby har dragits om så den istället går utanför stan.

– Motorvägen som går rätt igenom stan tycker jag också är ganska gräslig. Även Kungsleden klyver av, den skulle vi gräva ner och se till så det blir bättre luft och finns plats till fler grönområden och fler ställen att röra sig på, säger Oscar Undevall och fortsätter:

– Jag tror inte på att man ska begränsa folks bilkörande. Däremot tror jag att vi har möjligheter att styra om vägarna så att vår stadskärna kan få växa och inte bli så återhållsam och fast som den är idag. Vi öppnar också upp för ännu mer mark att bygga på.

Hur mår man i Centerpartiets Borås?

– Man är lycklig skulle jag säga. Det finns ju jättemycket närodlad mat och miljövänliga produkter som har tagits fram. Det är lätt att resa. Det är lätt att växa upp och bli gammal. Du kan lätt få hjälp inom äldreomsorgen. Vill du ha en viss typ av äldreomsorg finns det alternativ för vi hämmar inte företagande som vill driva vård och omsorgsföretag. Vill man bo tillsammans i ett kollektiv i en femma i en hyresrätt ska inte det vara ett hinder utan en möjlighet för den familjen att se ut på det sättet. Det är en stad med väldigt mycket frihet där ingenting någonsin hindrar en från att nå det mål man vill.

Fakta

Intervjuserien

Denna artikel tillhör en intervjuserie där vi har pratat med representanter från samtliga partier i Borås kommunfullmäktige. Utgångsfrågan har varit ”Hur skulle Borås se ut om ert parti fick bestämma allt och ni hade obegränsat med pengar?”.

Syftet med intervjuserien är att få en annan bild av partiernas politik, bortom vallöften, budgetarbeten och samarbetskrav. Vi vill få en bredare bild av vad partierna egentligen tycker är viktigast för att på så sätt kunna förstå dem bättre och visa på deras likheter och skillnader.

Intervjuerna gjordes i maj 2018 och presenteras här tillsammans med illustrationer av Erik Nylund.

Visa mer...

Här kan du se ett smakprov av samtliga partiers visioner: