Beta

Cellprovtagning i en buss – premiär i Borås

Beta Borås Artikeln publicerades

För att öka antalet personer som tar cellprov och sprida kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa har Närhälsan lanserat en SRHR-buss. Första stoppet för bussen gjordes på Hässle torg.

SRHR står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I Sverige erbjuds bland annat cellprov för att kunna upptäcka cancer i ett tidigt skede och tester för könssjukdomar. Men det är inte alla som känner till sina rättigheter eller vilka möjligheter som finns — och en hel del drar sig för att kolla upp sin hälsa.

Därför har Närhälsan i Västra Götalandsregionen utvecklat en SRHR-buss, en rullande vårdcentral där man kan göra gynekologisk undersökning, enklare undersökning av manliga genitalier eller testa sig för könssjukdomar. Besöken i bussen är kostnadsfria.

— Det är första gången vi är ute nu och gensvaret har varit bra. Det är många som har funderingar kring sin hälsa och vi vill sänka trösklarna till att söka vård, säger Sofia Wickstrand-Linhem, barnmorska.

— Vi vill öka medvetenheten kring sexuell och reproduktiv hälsa, säger Sofia Wickstrand-Linhem, barnmorska.
Foto: Madeleine Bengtsson
— Vi vill öka medvetenheten kring sexuell och reproduktiv hälsa, säger Sofia Wickstrand-Linhem, barnmorska.

En av dem som passade på att undersöka sig är Sofia Mohammed. Hon känner många som skäms för att gå till en gynekolog.

— Jag fattar inte varför. I våra hemländer dör du om du inte har råd med sjukvård. Här är den gratis, så vad väntar folk på?

Inne i bussen finns den klassiska gynstolen och undersökningsutrustning. Ungefär som på en vårdcentral, men trängre. Och arbetsuppgifterna skiljer sig något åt från att jobba i en fast byggnad.

— Datorn har krånglat en del, sen har jag fått ligga under bussen och mecka lite. Men just nu känner mig euforisk: vi har haft flera besökare som varit så tacksamma över vårt besök på torget. Jag har fått kramar av besökarna, säger Emma Karlsson, barnmorska.

Barnmorskan Emma Karlsson visar runt i bussen. Här finns det mesta som behövs vid undersökningar och provtagning, inklusive tolkar på telefon.
Foto: Madeleine Bengtsson
Barnmorskan Emma Karlsson visar runt i bussen. Här finns det mesta som behövs vid undersökningar och provtagning, inklusive tolkar på telefon.

Nu ska bussen på turné i Västra Götaland och kommer tillbaka till Borås igen under Borås Pride, sista helgen i juni.

Fakta

Förkortningen SRHR står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Sexuell hälsa handlar om livskvalitet och personliga relationer, om rådgivning och hälsovård. Sexuella rättigheter innefattar rätten för alla människor att bestämma över sin egen kropp och sexualitet, oavsett ålder. Reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande kring det reproduktiva systemet och alla dess funktioner och inte bara frånvaro av sjukdom. Reproduktiva rättigheter omfattar den enskilda individens rätt att bestämma antalet barn och hur tätt dessa ska komma.

Visa mer...