Beta

Här flyttar Bakfickan in i sommar

Beta Borås Artikeln publicerades
Foto: Frida Dam Bergstedt

Gino Bambino Pettersson avslöjar årets plats för Bakfickan - och uttrycker missnöje över Borås hårda regler för klubbverksamhet.

Utomlandskänsla med en färgstark inredning och mycket trä är Bakfickans signum. Utomhusklubben, som har flyttat runt på olika innegårdar i stan från Oliven via Scandic till Grand, är tillbaka för en fjärde omgång.

– Det blir på Ivy Garden på Grand i år. De kommer satsa på lite andra grejer där också, bland annat dagsfester, men vi kommer fortfarande bygga en Bakfickan-känsla vare lördag när vi kör, berättar arrangören Gino Bambino Pettersson.

Nytt för i år är att Gino vill satsa lite extra på maten.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att man får in maten också, annars blir det bara dunka dunka, fest och sprit. Men kan vi få in mat där så kan det vara trevligt, något smarrigt, enkelt och somrigt. Vi ska försöka få till någon slags utomlandskänsla på det också givetvis.

Exakt vilka rätter det blir vet inte Gino ännu men ett förslag är ceasarsalladwrap.

– Standarden är ofta burgare och pommes men det har vi på så många andra ställen i stan så det är helt fel.

Foto: Frida Dam Bergstedt

Gino titulerar sig som festarrangör, dj och turnéledare. Han har varit i klubb- och restaurangbranschen i 15 år och menar att Borås håller hårdare på regler än andra städer vilket gör det svårare att bedriva den typen av verksamhet. Som exempel nämner Gino öppettiderna.

I Borås får restauranger och klubbar hålla öppet senast till kl 02.00, till skillnad från många andra städer. Gränsen beror på serveringstillståndet, i Borås får du inte servera alkohol efter kl 02. Trots att just Bakfickan med vilje stänger klockan 01 hade Gino gärna sett en möjlighet att hålla öppet längre i stan.

– Om vi hade haft möjligheten att ha öppet till tre så tror jag att fler restauranger hade vågat göra mer saker: ta del av mer saker, satsa på mer saker, satsa på större dj:s, satsa på band som kostar lite mer. Just nu har du så lite tid att tjäna pengar på. Om det blir fullt klockan halv ett, då vet du själv hur lång tid det tar att beställa i baren. Och då är det bara en timme kvar. Hur ska du då få in pengarna? säger han.

Det är inte bara öppettiderna som är problemet, lång och krånglig handläggningstid vad gäller alkoholtillstånd gör det tillsammans med andra parametrar svårt att etablera sig inom branschen, menar Gino. Jan-Åke Claesson på tekniska förvaltningen, med tidigare erfarenheter inom miljöförvaltningen, är av en annan uppfattning.

– Jag tror det är ganska enkelt. Jag tror det är lätt att komma in men det är viktigt att man har allt klart från början med alla papper så man har med sig allt som behövs. Då går det ganska fort. Men har du inte det så tar det tid, säger han.

 

Fakta

Serveringstillstånd och öppettider

Servering av alkoholdrycker får inte börja tidigare än kl. 11.00 och inte pågå längre än till kl. 01.00, om inte kommunen beslutar annat.

Borås Stad beviljar utsträckt tid för servering längst till kl. 02.00. Förutsättningen för att få utsträckt servering är att Borås Stad inte befarar olägenheter när det gäller ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa.

Källa: boras.se

Visa mer...