Annons
Nyheter

Tre döda i terrorattacker i Frankrike

Tre personer har dödats och två skadats i tre separata misstänkta terrorattacker i södra Frankrike, uppger säkerhetskällor för AFP.
Frankrike • Publicerad 23 mars 2018

Klockan 11.15 tog sig en man in på stormarknaden och skott avlossades. Nyhetsbyrån AP skriver på Twitter att poliskällor uppger att utöver två döda på stormarknaden så har cirka ett dussin personer skadats. Enligt franska inrikesdepartementet är en person allvarligt skadad.

Annons

Tidigare på dagen har en person skjutits till döds i den närliggande staden Carcassonne. I Carcassonne besköts även fyra civilklädda kravallpoliser som var ute på en joggingtur, en av dem skadades i axeln. Man tror att det är samma gärningsman bakom skjutningarna i Carcassonne som har tagit gisslan i Trèbes.

Enligt AFP hittades bilen som kördes vid skottlossningen mot poliserna i Carcassonne på stormarknaden i Trèbes parkering. Det är mindre än 10 kilometer mellan Carcassonne och Trèbes.

Polisen uppges förhandla med gisslantagaren som är kvar i affären och det förekommer olika uppgifter om hur många personer som fortfarande hålls gisslan. Enligt tv-kanalen France Info finns 200–300 poliser och gendarmer på plats.

Enligt källor till AFP har den misstänkte gisslantagaren identifierats och det uppges att säkerhetstjänsten sedan tidigare har haft ögonen på honom som potentiell extremist.

Gisslantagaren uppges säga att han bekänner sig till jihadiströrelsen IS och kräver att Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015 då 130 människor dödades, släpps fri, rapporterar Reuters med hänvisning till tv-kanalen BFM.

Enligt franska åklagare handlar det om ett terrordåd.

– Insatsen är inte avslutad. Åklagarmyndighetens särskilda antiterrorstyrka har involverats (…) Det handlar om ett terrordåd. Gérard Collomb (inrikesminister) är på väg till platsen. För min del så förkortar jag min resa till Mulhouse för att återvända till Paris och stanna nära presidenten, säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons