7HAffärer

Sjuhäradsbanker på topplista

Ulricehamn/Tranemo Artikeln publicerades
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sparbankerna visar god soliditet. På topplistan finns två banker i Sjuhärad: Ulricehamns sparbank och sparbanken i Tranemo.

Det är analysbolaget Westnova, på uppdrag av Dagens Industri, som redovisat siffror över de mest solida bankerna i Sverige.

På 19 av de 20 topplaceringarna är det sparbanker som står för bäst soliditet (bankernas egna kapital i förhållande till balansräkningen).

På sjätteplats hittar vi Ulricehamns sparbank med en soliditet på 25,7 procent, knappt före sparbanken i Tranemo, med 25,6 procent.

– I och med att vi är en sparbank har vi inte utdelning till några aktieägare, det gör sparbanker generellt sett starkare, säger Lars Karlsson, vd i Ulricehamns sparbank.

Soliditeten ligger i snitt på 16 procent för sparbankerna. Det är hela tre gånger större än storbankernas snitt.

Högst soliditet bland storbankerna är Swedbank.

Vid sidan av andra kapitalkrav har Riksbanken tidigare uttryckt önskemål om ett bruttosoliditetskrav.

– Som bank måste man ha viss kapitaltäckning. Under finanskrisen för åtta år sedan fick ju bankerna banta en del, men vi sparbanker hade fallhöjd för det, säger Lars Karlsson.

K-G Magnusson, vd för sparbanken i Tranemo, tycker det är viktigt för en sparbank med så goda siffror.

– Vi signalerar för kunderna att vi är att räkna med, även i framtden. I grunden har vi en bra verksamhet, men bolagsformen för en sparbank är så klart speciell då vi inte har några utdelningar till aktieägare, säger han.

Bäst i Westnovas analys var Virserums sparbank, med en likviditet på 31,2 procent.

Fakta

Soliditet

Soliditet är ett mått på bankernas egna kapital i förhållande till balansräkningen. Ju mer eget kapital, desto mer motståndskraftig är banken vid kreditförluster.

Källa: Finansinspektionen.

Visa mer...