7HAffärer

Karriär med klös

Borås Artikeln publicerades
Lina Elmgren har valt jultema inför ett kommande julbord, så Jenny Jauhiainen plockar fram röda och glittriga toner. Mot slutet av behandlingen målar hon vita snöflingor med akrylfärg och en tunn pensel på några av naglarna.
Foto:Lars-Åke Green
Lina Elmgren har valt jultema inför ett kommande julbord, så Jenny Jauhiainen plockar fram röda och glittriga toner. Mot slutet av behandlingen målar hon vita snöflingor med akrylfärg och en tunn pensel på några av naglarna.

Naglarna är vår tids accessoar. Det konstaterar nagelteknologen Jenny Jauhiainen som har upplevt branschens snabba expansion.

Det började samtidigt som sociala medier slog igenom. Plötsligt gick det snabbt och smidigt att visa bilder på makeup, håruppsättningar, naglar och annat som hör skönhet till. För Jenny Jauhiainen på blev just naglar vägen in i branschen. För fyra år sedan gick hon en utbildning där hon lärde sig att arbeta med materialet gelé. Sedan dess har det blivit många vidareutbildningar, och hon har valt att inrikta sig på gelénaglar. Jenny Jauhiainen på salongen Crush i Borås beskriver materialet som ett tjockare nagellack som också håller längre än det lack som vanliga privatpersoner kan köpa i handeln. Med hjälp av pappersmallar som fästs under den vanliga nageln går det att skapa den längd kunden önskar. Efter gelélagret penslas två lager så kallat shellac i önskad färg. Sedan är det dags för glitter och annan utsmyckning, och därefter väntar härdning under en UV-lampa. När hela proceduren är klar lämnar kunden salongen med en uppsättning naglar som håller mellan tre och fyra veckor.

Via sociala medier håller sig Jenny Jauhiainen uppdaterad på det senaste inom området. Hon följer 180 nagelrelaterade konton på Instagram där hon försöker snappa upp nyheter som rör kommande trender.

– Så fort det kommer något nytt på marknaden sprids det blixtsnabbt, och det förväntas att man ska hänga med i det senare. Men vi är som en enda stor nagelfamilj som hjälper varandra, säger hon.

Ytterligare ett tecken på det ökande intresset för naglar är Nagelmässan som startade 2013 och som senast arrangerades i Göteborg i slutet av oktober.

– Där får man träffa andra med samma intressen och utbyta kunskap och erfarenheter.

I takt med att produkter och trender lanseras på marknaden får allt fler upp ögonen för sättet att utsmycka sig med hjälp av färg, glitter och mönster, berättar Jenny Jauhiainen. Att gå till salong och få naglarna fixade är enligt henne ett sätt att ta hand om sig och se till att man mår bra.

– Det är som en accessoar. Man blir glad av att titta ner på sina händer och se välskötta naglar.