7HAffärer

En innovation i sin linda

Herrljunga Artikeln publicerades
Presscise bandage ska användas till samma saker som bandagen som finns på marknaden i dag – till exempel vid stukningar, åderbrock eller graviditet. Även hästar lindas ofta med bandage.
Foto:Jan Pettersson
Presscise bandage ska användas till samma saker som bandagen som finns på marknaden i dag – till exempel vid stukningar, åderbrock eller graviditet. Även hästar lindas ofta med bandage.

En kärlkirurg, en matematiker och en textiltekniker.

De skapade bandaget som inte ska gå att linda fel.

De är Herrljungas nya enda medtech-bolag. Efter flera år som inkubatorföretag i Borås tar Presscise nu steget ut på landsbygden – och in på den internationella marknaden.

– Det här bandaget är världsunikt. Vi för diskussioner med ett antal internationellt stora spelare, säger Josefin Damm, vd på bolaget.

Historien börjar med en tvärvetenskaplig krock. Biomatematikern Torbjörn Lundh och kärlkirurgen Erney Mattsson hade skrivit en formel som helt kort handlar om att fördela jämnt tryck vid bandagering.

Då kom Josefin Damm in i ekvationen. Hon hade nyligen avslutat sina studier inom Textil produkt- och affärsutveckling på Textilhögskolan i Borås. De tre möttes när hon fick jobb på Smart textiles, för företagsdrivna forskningsprojekt kring tekniska textilier på högskolan.

– Så jag började jobba med produktutvecklingen hösten 2011, säger hon

Tanken med bandaget är att alla ska kunna linda likadant och linda rätt med hjälp av omfördelat tryck och färgmarkeringar, vilket ska ge bättre vård och färre skador inom vården.

Bolaget har fyra pantenterade uppfinningar. Det är ett bandage, en sorts tryckkuddar och bandagetejp. Den fjärde är än så länge hemlig.

– Det är ett kompressionsplagg. Mycket mer kan jag inte säga om det just nu.

I ryggen hade de bland annat Inkubatorn i Borås och Vinnova. För ett medicinskt utvecklingsbolag handlar den första tiden om byråkrati och spaltmeter med regler.

– Man ska utveckla och göra kvalitetsstudier. Det krävs så mycket tålamod och resurser. Det är inte som att kränga väskor.

Men efter tre år som projekt, och ytterligare ett år som bolag, är det hög tid för Presscise att ställa sig på egna ben. Nu har de flyttat verksamheten till en liten lokal i Herrljungas järnvägsstation.

– Vi har inte som mål att bygga upp en försäljningsorganisation och sälja till marknaden utan att ingå i licensavtal. Vi ska inte ha ett lager, det får våra partners ha.

Marknaderna som de riktar in sig på är vård-, sport- och veterinärbranschen i hela världen. Planen på sikt är att bli fler utvecklare och senare kanske även säljare.

– Under våren ska vi titta på att ta in mer kapital. Men när man väl når ut på marknaden blir det förhoppningsvis stora vinster.

Så varför flyttade ni till Herrljunga?

– Det mest naturliga hade väl varit att finnas i Stockholm eller Göteborg för det är där alla andra medtech-företag ligger. Men jag bor i kommunen och vi kände delvis att vi inte har så mycket kopplingar till näringslivet i Borås och att det finns en anda på landsbygden att man värnar om de företag som finns i kommunen. Det är lite kul att gå emot strömmen.