7HAffärer

Brämhults lämnar Borås

Brämhult Artikeln publicerades
Brämhults Juice flyttar produktionen till Danmark.
Brämhults Juice flyttar produktionen till Danmark.

Brämhults Juice flyttar produktionen till Ringe i Danmark, alla 39 i produktionen förlorar jobbet. I Ringe tillverkas Rynkeby Juice som har samma ägare.

Brämhults och dess ägare bygger ett nytt presseri för juice i Ringe i södra Danmark där Rynkeby har fabrik. Rynkeby ägs sedan i maj i år av tyska Eckes-Granini, som sedan 2007 äger Brämhults. Produktionsflytten är planerad till december 2017.

– Presseriet som vi har i dag i Borås har stora underhållskostnader och de eskalerar. Dessutom ligger vi lite inklämda mellan riksväg 40 och Källbäcksrydsgatan och vi kan inte expandera vidare. Lokalerna har också byggts ut i etapper, vilket inte är optimalt ur ett tillverkningsperspektiv, säger Magnus Berndtsson, vd på Brämhults Juice.

– Rynkeby har lediga lokaler som är anpassade för kylvaror. Där kan vi bygga ny produktion från scratch.

Hur går det för företaget?

– Vi har haft ett tuffare år i år än på länge, men det är inte därför vi flyttar presseriet. Orsaken är helt enkelt att vi inte kan expandera mer på platsen här.

Vad händer med de som får sluta?

– Vi har haft ett informationsmöte med hela bolaget nu. Och vi ska sedan sätta oss med lokala klubben och förhandla med dem.

– Vi känner starkt för våra medarbetare och de gör ett fantastiskt jobb i dag. Vi kommer att behöva dem ända fram till 2017. Det är viktigt för oss att de är kvar och de kommer att erbjudas kompensation, men jag kan inte gå in på detaljer nu.

Hur påverkas varumärket av att Brämhults tillverkas i Danmark?

– Vi kommer att tillverka juicen på samma sätt i den nya anläggningen. Brämhult kommer självklart att vara kvar som varumärke. Det är en garant för nypressad juice som människor kommit att älska och som vunnit smaktester. Vi blir ju också kvar här i Borås: de som jobbar med varumärke, försäljning, ekonomi, order och distribution är kvar här i Borås.

Det handlar om ett drygt 30-tal personer.

På frågan vad det betyder för juicens färskhet att produktionen ligger i Danmark säger Magnus Berndtsson:

– Det kommer egentligen inte att bli någon skillnad – det finns etablerade kyltransporter från Danmark i dag. Vi levererar inte direkt till butik utan till grossistlager.

Brämhults har tillverkat nypressade juicer i Borås sedan 1947. Juicen säljs i Sverige – som är huvudmarknad – samt i Norge, Danmark och Finland.

Eckes-Granini är ett tyskt familjeföretag med cirka 1 500 medarbetare, verksamheter i 15 länder och säljs i 70 länder. Bland märkena märks förutom Brämhults Juice God Morgon, Pago och Granini.

Fakta

Brämhults Juice

Har tillverkat juice i Borås sedan 1947.

2007 sålde dåvarande ägaren, Mellby Gård Industri, Brämhults Juice till tyska Eckes-Granini.

Omsatte i fjol drygt 270 miljoner kronor.

Har i dag drygt 70 anställda i Borås, varav 39 i produktionen.

Visa mer...